duminică, 24 ianuarie 2010

Catinca la 9 luni

Mai avem 2 zile si implinim 9 luni. Acest subiect e o fila de jurnal de bebelus, asa ca cei neinteresati de treburile bebelusilor pot sa-l sara linistiti, ca nu pierd nimic. Cei interesati sper sa gaseasca chestii utile asa cum gasesc eu dupa 4 ani in jurnalul lui Danut.

LA 9 luni Cantinca are 8,6 kg si 72 cm. Chiar daca nu exista dimensiuni exacte recomandate la varstele astea, doar orientative, imi place sa cred ca e un fel de 90-60-90 pentru bebelusi. Adica nu e slaba, dar nici grasa, are forme frumoase, dar nu pufoase, e inaltutza, dar nu exagerat de lungutza. Fata mea este model, ce mai!

Are 2 dinti, incisivii centrali de jos, aparuti la 8 luni si o saptamana si 8 luni si 3 saptamani.

Merge de-a busilea de la 7 luni si o saptamana, se ridica in picioare sprijinita de orice (patut, perete, persona aflata in apropiere, de la 7 luni si jumatate. Spune mama si tata de ceva vreme, face bravo, il striga pe Dan destul de clar, spune pa si face cu manutza, face cu degetul semn ca "nu e voie", canta (na-na -na-na) mai ales impreuna cu Razvan si mai rar cu noi ceilalti, plescaie din gura atunci cand o pupa cineva sau ne vede ca ne pupam noi (adica eu cu Danut, ca ne pupam toata ziua). In rest pe limba ei, ba-ba, na-na, pa-pa, etc., cateodata potolit, altadata insistent sau chiat cu glas foarte ridicat (mai ales aseara pe la 23:15, se certa rau cu cineva...).

Cat despre mancarica am mai scris pe aici, dar voi sintetiza din nou, mai ales ca stiu pe cineva foarte interesata in acest moment care poate nu are timp sa rasfoaisca tot (salut, Mia!).

Dimineata, pana pe la 12-13 papa doar san. Daca se trezeste devreme, 7 jum -8 manaca odata la trezire, apoi din nou dupa vreo 2 are si inca odata cand ii vine somnul si mai trage o portie de titi. Daca se trezeste mai tarziu, doar 2 mese, la trezire si la nani urmator. De ce nu-i dau fructe mai devreme? pentru ca nu se omoara cu ele si e al naibii de greu sa-i dai cu lingurita sau chiar bucatele unui copil somnoros.
Fructele sunt partea mai dificila. Avem zile cand nu mananaca deloc, zile in care a muscat si papat 2-3 centimetri de banana si a supt 3-4 clinisori de mandarina, zile bune in care mananca 50-60 g de piure de fructe , dar asta doar daca in el mai mult de 3 sferturi inseamna mango iar restul para sau mandarina, zile mai putin bune in care a baut cu paharul suc de mandarina cu para, si zile mai proaste in care nu a acceptat nimic din toate astea. In continuare mar categoric nu pasat , doar intreg, curatat de coaja si lins din el.
Pranzul e un vis la noi. Si aici sortimentul nu e foarte variat, dar asta e masa pe care o mananca frumos de vreo 2 luni. O baza de supica dintr-un morcov marisor, pastarnac(cam jumate din morcov) si un cartof mic, la care se adauga brocoli sau spanac sau dovlecel. Ardei gras si o foaie de ceapa cand am la indemana le fierb in supa, dar nu le pasez. Se adauga piept de pui, sau carne de vita (clar preferate) ficatel, ou si peste cam o data pe saptamana. O chestie pe care am observat-o, carnea pasata in blender face supa lipicioasa si isi schimba si gustul, dar daca tai carnea pe fund cu cutitul si o adaug la sfarsit in legumele pasate o mananca mai bine. Nu are o problema cu bucatelele, din contra ii dau si separat bucatele de carne sau legume. Toate cele de mai sus, legume sau carnite au fost introduse separat sub forma de bucatele si au ajuns in supa doar dupa ce m-am convins ca le vrea, ii plac si nu are nici o reactie urata la ele. De ce totusi nu am ramas la bucatele? Pentru ca , in ciuda primei impresii, Catinca e rea de foame si pofticioasa si cand ii place ceva atunci vrea, vrea mai mult si vrea mai repede, daca se poate continuu, asa ca lapticul probabil. Atunci vine supa asta, cu noi la masa, si pana terminam noi de mancat ea e deja satula si isi face de lucru cu diverse ( bucatele de paine, de legume, etc). Dupa supa, face o pauza si apoi iar lapte, la culcare.
Spre seara avem iaurt simplu, de mult si fara pauza, cateodata tot, cateodata o jumatate. Inca o masa de lapte.
De o saptamana i-am luat cereale. Ii dau seara o portie de cerele fara lapte, facute cu apa. Asa ca pe mamaliga. Pentru ca lapte praf nu i-am dat pana acum, iar facute cu lapte de la mine ies naspa, oricate cereale as pune se taie si se fac apoase si nu are rabdare sa le manace cu lingurita, iar in biberon nu vreau sa i le dau.Ii dau o jumatate de portie , maxim 100g, si apoi mergem la culcare si suge ca sa-si completeze portia intreaga. Si inca de 3-4ori pe noapte buna. Pe noapte rea, mai des.

Cam asta ar fi, zic eu. Asa, sa ramana aici sa citesc cand o avea bebe3 aproape 9 luni si sa pot compara :) .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu